Huis Collijn

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Huis Collijn

• is aangeduid als beschermd monument Huis Collijn

Beschrijving

L-vormig gebouw van twee + drie traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen), gedateerd 1651. Witgekalkt mergelstenen gebouw, voorzien van gesmeed ijzeren muurankers met krullen.

Aangepaste vensters (midden 19de eeuw). Witgekalkte rondboogdeur (mergel ?), waarboven een gevelsteen met wapenschild, hogervermelde datering en het opschrift PLACIDA SEDULITATE/ REYNERUS PROENE(M?) S.T.L. COLLEG (?)/ S.CRUCIS LEODIEN CANONICUS AE/ DICULE S.SEPULCHRI VICINIO/ DELECTATUS DOMUM HANC APUD/ AMENTIS EXTRUI CURAVIT A 1651, verwijzend naar de bouw van het huis door kanunnik Reinier Proene (?) van het Sint-Kruiskapittel te Luik.