Hoeve Vrijens

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Vrijens

• is aangeduid als beschermd monument Hoeve Vrijens

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Hoeve Vrijens: omgeving

Beschrijving

U-vormig geheel, voormalige hoeve, met gebouwen uit de 17de, 18de en tweede helft 19de eeuw. Witgekalkte mergelstenen gebouwen onder schild- en zadeldaken (Vlaamse pannen), gegroepeerd rondom een rechthoekige binnenplaats, van de straat afgesloten door een laag muurtje met een ijzeren hek.

Woongedeelten ten noorden en ten westen van de binnenplaats, ten zuiden, dwarsschuur en stal.

Woonhuis ten westen (tweede helft 18de eeuw ?) van vijf traveeën en twee bouwlagen, de lijstgevel voorzien van getoogde muuropeningen in een kalkstenen (?) omlijsting met sluitsteen.

Woonhuis ten noorden (nok loodrecht op de straat) met huidig uitzicht uit de tweede helft van de 19de eeuw, zes traveeën en twee bouwlagen, voorzien van getoogde muuropeningen (ornamenten van stucwerk).

Dwarsschuur met aangebouwde stal aan straatzijde, voorzien van getoogde deuren in een rechthoekige hardstenen omlijsting met sluitsteen, en twee poorten: getoogd in een hardstenen omlijsting, en rondboogvormig in een hardstenen omlijsting met imposten, sluitsteen en geprofileerde druiplijst.