Directeurswoning van het voormalig klooster

Beschrijving

Voormalig klooster van de zusters dominicanessen van Erwetegem en gesticht Sanatorium Betlehem voor verlaten kinderen, gebouwd in 1907-1908. Later kleintjesoord zogenaamd "Mater Dei" van de zusters jozefienen. Verkocht in 1973 en sindsdien zogenaamd "De Pelgrim", ontwenningskliniek voor alcoholisten en andere toxicomanen. Bak- en zandstenen instituut met kapel; twee verdiepingen met eclectische inslag. In 1956 aangepast (zolderverdieping, middenrisaliet en kleine aanbouwsels toegevoegd) volgens opschrift plintsteen naar ontwerp van architect J.J. De Schrijver. Vroegere kapel, heden therapiezaal, met rondboogvensters en leien zadeldak met dakruiter.

Bepleisterd en geschilderd neoclassicistisch interieur: tonvormige overwelving en Korinthische pilasters onder omlopend hoofdgestel.

Bijbehorende afzonderlijke directeurswoning (nummer 13). Bakstenen villa van twee bouwlagen met schilddak (pannen), met eclectische inslag. Voorgevel met deurportiek en vensterrisaliet met puntvormig dakvenster.

Aanvullende informatie

De oorspronkelijke gebouwen van het klooster gebouwd in 1907-1908, inclusief de kapel, werden gesloopt en vervangen door nieuwbouw. Alleen de directeurswoning bleef behouden.

Auteurs: Jacobs, Els