Het Wit kasteel

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Het Wit kasteel

Beschrijving

Vroeger zogenaamd Het Wit kasteel (volgens oude prentbriefkaart). Voormalig buitenverblijf met lusttuin, volgens kadastergegevens gebouwd circa 1863 door F. Meiresonne uit Gent. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee en een halve bouwlaag, onder schilddak (Vlaamse pannen), met second empire inslag. Bepleisterde en witgeschilderde lijstgevel met geblokte hoekbanden en begane grond in imitatiebanden. Horizontaal gemarkeerde geledingen, onder meer door de borstwering tussen hardstenen lijsten. Hoge rondboogvormige benedenvensters en deurvenster met persiennes en diamantkopsluitsteen. Omlijste getoogde bovenvensters verrijkt met stucsluitsteen. Breed hoofdgestel met spiegels en mezzaninovensters tussen de uitgelengde modillons. Gelijkaardige achtergevel met houten rolluikkasten op de bovenverdieping. Beraapte rechter zijgevel met twee omlijste oculi op de bovenverdieping.

Haaks tegen de achtergevel aangebouwde aanhorigheden van één bouwlaag, deels verbouwd.

Interieur. Salon in neoclassicistische stijl: roodmarmeren neorococo schouwmantel, zoldering met stuclijstdecoratie voornamelijk samengesteld uit florale motieven. Wanden en deuren beschilderd met bloemen.