Pastorie Sint-Amandusparochie met tuin

Beschrijving

De pastorie werd opgetrokken in 1781 en werd in het laatste kwart van de 19de eeuw opgehoogd. De interieurindeling en aankleding uit beide afzonderlijke periodes bleef bewaard binnen één gebouw, wat uitzonderlijk is. De pastorie is ingeplant in een landschappelijk aangelegde tuin met een vijver met brugje.

Historiek

De pastorie is gebouwd in 1781. Het pand werd oorspronkelijk opgetrokken als éénlagig gebouw. De kadastervermelding "presbyter aggrandissement" in 1887 en "reconstruction partielle" (1892) laat vermoeden dat de ophoging van de pastorie plaatsvond in het laatste kwart van de 19de eeuw. In de jaren '80 van de 20ste eeuw werd de pastorie uitgebreid met een gemeenschapszaal.

Beschrijving

De pastorie is ingeplant tussen het kerkhof en de Molenbeek. De sterk verwaarloosde tuin herbergt nog een vijver met brugje. Gezien de vijver in oorsprong een rechthoekige vorm bezat, was hij vermoedelijk een onderdeel van een formele aanleg. Op het moment van de bescherming overheerste echter een aanleg in landschappelijke stijl.

Het betreft een dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen onder een zadeldak. Bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. De rechthoekige vensters hebben een lekdorpel en de bovenste een doorlopende vensterbanklijst. Spiegelboogvormige deur met diefijzers in het bovenlicht en houten tussendorpel.

Het interieur behield zijn oorspronkelijke opbouw met centrale gang. De trap werd tegen de voorgevel aangebouwd waardoor twee vensters gedicht werden en met een raamimitatie zijn beschilderd. De ruimten op de gelijkvloerse verdieping behielden hun rijkelijke stucdecoratie, schouwmantels, binnenschrijnwerk met hang- en sluitwerk en vloeren. Ook het buitenschrijnwerk behield zijn oorspronkelijk hang- en sluitwerk. In de keuken staat een grote gotische schouw. De bovenverdieping is naar indeling en decoratie typisch voor de 19de eeuw. Alle kenmerken bleven aanwezig.

• Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën (MERTENS J., 2004)

Auteurs: Mertens, Joeri