Herenhuis met aanhorigheden

Beschrijving

Voormalige herenwoning met aanhorigheden in een afgesloten tuin, gebouwd circa 1845 door burgemeester E. Schollaert. Heden therapeutische, drugvrije gemeenschap "De Kiem". Voortuin deels afgesloten door gewitte bakstenen muur met gepikte plint; centraal ijzeren hek tussen overhoekse, gewitte vierkante pijlers. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat). Gedecapeerde bakstenen lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters met gecementeerde posten op hardstenen lekdrempel. Benedenvensters met hardstenen hoekstenen. Rechthoekige deur gevat in een vlakke hardstenen omlijsting op neuten en afgelijnd door een kroonlijst. Verzorgd houtwerk met originele handgreep, paneelversiering en gedeeld bovenlicht. Gevelaflijning door een houten kroonlijst.

Zijdelings aan de straat palende voormalig koetshuis en paardenstallen. Gewit bakstenen gebouw van vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Een tweedelig, eveneens gewit bakstenen bijgebouw opzij links in de tuin. Rechter deel van twee bouwlagen, waarschijnlijk een vroegere duiventoren (zie vlieggaten in de rechter zijgevel) met stompe voorpuntgevel onder een dakoverstek met decoratieve houten dakrand.