Pastorie Sint-Agathaparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie Sint-Agathaparochie met tuin

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Pastorie

Beschrijving

Pastorie, gebouwd in een omhaagde tuin links palend aan het kerkhof. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën, met zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) voorzien van een klokkenstoel, daterend uit midden 19de eeuw maar gemoderniseerd in 1971. Lijstgevel met symmetrische dubbelhuisopstand voorzien van een nieuw parement van geglazuurde tegels waarin verkleinde rechthoekige vensters. Bewaarde rechthoekige hardstenen deuromlijsting met geprofileerd beloop op neuten en rechte druiplijst. Gevelbreed terras met decoratieve ijzeren leuning en een steektrap (5 trappen) midden voor de deur van de verhoogde begane grond.

Pastorietuin

De naastgelegen pastorietuin is langs de achter- en zijkanten ommuurd en langs de straat met een nieuwe haag afgesloten. In 2006 werd de tuin heraangelegd als openbare tuin "Franz Van De Veldetuin", naar missionaris Franz Van De Velde (1909-2002), met behoud van enkele hoogstammige bomen.