Parochiekerk Sint-Bavo

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Parochiekerk Sint-Bavo

• is aangeduid als beschermd monument Parochiekerk Sint-Bavo

Beschrijving

Georiënteerde kerk opgericht binnen een ommuurd kerkhof aan de buitenbocht van de straat. Oudste vermelding van de kerk in 864 als bezit van de Gentse Sint-Baafsabdij. Het oude bedehuis zou in de 13de eeuw vervangen zijn door een nieuw.

Het 15de-eeuwse gotische koor met driezijdige apsis vormt heden het oudste deel van de kerk. Eenbeukig schip van vijf traveeën met ingebouwde vierkante westtoren daterend uit de tweede helft van de 18de eeuw, zou op oude funderingen zijn gebouwd. Koor grotendeels van Balegemse zandsteen, versterkt met steunberen op de hoeken. Oorspronkelijk vijf, heden vier spitsboogvensters met in 1962 gerestaureerd drieledig maaswerk. Bakstenen schip onder leien zadeldak. Eenvoudige westgevel op zandstenen plint met licht uitspringend torenrisaliet. Rondboogportaal in een hardstenen omlijsting: pilastervormige rechtstanden onder een geblokte boog met druiplijst. Licht ingesnoerde torenspits met kruis en windhaan. Noord- en zuidgevel op plint van grijze natuursteenblokken met een dunne zandstenen band. Pilastergevels met hoge steekboogvensters. Een klein blind en getoogd venster op zandstenen dorpel in de eerste travee van de zuidgevel; gedichte lage getoogde deur in de tweede travee van de noordgevel. Herstellingen na oorlogsschade van 1940 met onder meer bouw van een nieuwe sacristie in traditionele stijl (circa 1965).

Interieur

Bepleisterd en geschilderd interieur. Schip met gedrukt tongewelf, gordelbogen aanzettend op stucconsoles in Lodewijk XVI-stijl.

Mobilair

Beeldhouwwerk: gestoffeerd en gepolychromeerd Heilig Barbarabeeld uit de 17de eeuw met zilveren attributen; 17de-eeuws, houten beeld van gekruisigde Jezus (zonder kruis).

Meubilair: barok hoofdaltaar volgens archiefgegevens pastorie van 1688; gemarmerd houten portiekaltaar met bladgouddecoratie en schilderij op doek van het Lam van de Apocalyps; 18de-eeuwse zijaltaren waarvan één naar verluidt gedateerd 1782, gemarmerde houten portiekaltaren; twee 18de-eeuwse houten biechtstoelen, 18de-eeuwse houten communiebank en 17de-eeuwse houten preekstoel; deel van een zandstenen zuilschacht met Korinthisch kapiteel afkomstig van de Romeinse site van Velzeke, sinds 1981 dienstig als sokkel van een modern altaar.

• VANDENBUSSCHE - VAN DEN KERKHOVE C., Fotorepertorium van het meubilair van de Belgische bedehuizen, Provincie Oost-Vlaanderen, Kanton Gent VI, Brussel, 1979, p. 28-30.