Molenaarswoning van Guillotinemolen

Beschrijving

Voormalige molenaarswoning van de Guillotinemolen. Semigesloten landelijk complex op een spievormig perceel op de hoek Kattenberg. Voorin gebouwd boerenburgerhuis zijdelings palend aan beide straten; laag ommuurd voortuintje dat de hoek van beide straten licht afsnijdt. Dubbelhuis van twee bouwlagen en vijf traveeën onder zadeldak (leien), uit het derde kwart van de 19de eeuw, mogelijk met oudere kern. Horizontaliserende bakstenen lijstgevel met steekboogvormige muuropeningen in geprofileerde bepleisterde omlijstingen met verbonden booglijsten. Benedenvensters met luiken. Vlakke bepleisterde en witgeschilderde plint en fries onder de houten gootlijst op modillons met dropmotief. Tegen de rechter zijgevel: witstenen Christusbeeld aan ijzeren kruis onder een houten zadeldakkapje met pannen.

In U-vorm achter aangebouwde bakstenen bedrijfsgebouwen onder snijdende zadeldaken (Vlaamse pannen). Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevels met getrapte daklijst. Een brede korfboogvormige doorrit in de dwarsschuur aan de Kattenberg tegenover een doorrit met poort in de vleugel met wagenhuis en stallen aan de Molenstraat.

Aanvullende informatie

Het huis werd inderdaad in de late negentiende eeuw opgetrokken tot een burgerhuis, maar de oorspronkelijke boerderij is even oud als de molen en dateert van rond 1800. Dit is nog zichtbaar in de kelder.
  • Kadasterkaarten Popp 283,287, 261d.