Vier begijnenhuizen

Beschrijving

"Sint-Cordula", "Heilige Rozenkrans", "Sint-Job" en "Sint-Liborius". Vier begijnenhuisjes opklimmend tot de 17de eeuw met latere aanpassingen, opgesteld rondom een rechthoekige gekasseide binnenplaats met graspleintje, toegankelijk via het bakstenen rondboogdeurtje met doorgang van huis nummer 8, dat samen met nummer 2 aan de straat gelegen is.

Bakstenen of witgekalkte breedhuisjes op gepikte of gecementeerde plint, twee tot vier traveeën en een of twee bouwlagen onder zadeldak (Vlaamse pannen). Muuropeningen meestal aangepast in de 19de eeuw. Oudere kernen onder meer aangegeven door aandak en schouderstukken, opkamer met zandstenen kruiskozijn (nummer 2), dubbele ontlastingsbogen (nummers 2 en 8), deur met behouden zandstenen negblokken onderaan (nummer 2) en rondboogdeurtje met zandstenen imposten en sluitsteen (nummer 8), twee dakkapellen (nummer 6). Haaks op nummer 8: witgekalkte achterbouw van twee bouwlagen onder zadeldak en uitziend op binnenplaats.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde