Klooster Tota Pulchra

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Klooster Tota Pulchra

Beschrijving

Zogenaamd "Tota Pulchra", klooster van de zusters apostolinnen van Gent, instituut zusters Onbevlekte Ontvangenis (kleuter-, lager en secundair onderwijs). Hoofdgebouw aan de straat met voorgevel van drie bouwlagen en zeventien traveeën, onder zadeldak (leien, nok parallel aan de straat), grotendeels uit het derde kwart van de 19de eeuw doch nog herkenbare oudere kern. Oorspronkelijk huis bij de stichting in 1832-33 overeenstemmend met de elf linkse traveeën met rondboogvensters. Zes rechtse traveeën met rechthoekige vensters toegevoegd midden 19de eeuw en derde bouwlaag met steekboogvensters uit het derde kwart van de 19de eeuw. Heden egaal bepleisterde lijstgevel met horizontaliserende vensterbanklijsten en gewitte rechthoekige omlijstingen met sluitsteen rondom de vensters. Klein driehoekig fronton met oculus markeert de poorttravee. Rechts neogotische bakstenen kapel van vier traveeën met driezijdige koorsluiting van circa 1910. Leien zadeldak met achtkantige dakruiter. Interieur gemoderniseerd.

• BRAECKMAN F.-M., Bijdrage tot de geschiedenis van de Sint Gangulfusparochie te Oosterzele, Gent, 1980, p. 76.

Aanvullende informatie

Momenteel wordt het klooster omgebouwd tot appartementen. Van het hoofdgebouw blijft alleen de voorgevel bewaard. De achterliggende gebouwen werden gesloopt. De voorgevel gevel van het klooster en de naastliggende neogotische kapel worden geïntegreerd in het project.

Auteurs: Jacobs, Els