Schoolhuis van de vroegere gemeenteschool

Beschrijving

Schoolhuis gebouwd in 1874 naar ontwerp van architect M. De Noyette en aangepast in 1961 door architect L. Cottenie. Onderkelderd hoekhuis, burgerwoning met twee bouwlagen onder schilddak (leien, nok loodrecht op de straat). Bakstenen lijstgevels van drie en vier traveeën met getoogde muuropeningen onder verbonden grijze bakstenen booglijsten. Verhoogde begane grond met lekdrempelversiering. Hardstenen deelzuiltje in het tweelicht van het uitspringende deurrisaliet. Deur met hardstenen neuten en steektrap (vijf treden). Blinde vensters in de eerste twee traveeën van de zijgevel. Bakstenen geveldecoratie door middel van lijsten en friezen. Rechts aanbouwsel van één travee en twee bouwlagen onder lessenaarsdak.

• DE BROUWER E. 1979: Schelderode voor u verteld..., Schelderode, 130-131.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke