• is aangeduid als beschermd monument Hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve met losse bestanddelen

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskern Munte

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskern Munte

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenarbeidershuizen

Beschrijving

Kleine aanvankelijke hoeve van het type met losse bestanddelen, vlakbij het Munteplein ingeplant aan de buitenstraatbocht van Zink op afhellend terrein en omgeven door onbebouwde terreinen met zuiver agrarisch karakter. Aan de straat is het kleine vroegere boerenerf deels afgebakend door een haag. De gebouwen vormen een typisch kleinschalig en traditioneel landelijk geheel van gewitte baksteen op gepikte plint en met zadeldaken van rode Vlaamse pannen.

Het achterin gelegen lage boerenhuisje kan mogelijk nog opklimmen tot de 18de eeuw; het bewaart rechts een aandak en ook houten verankeringen in de voorgevel. Voorts vertoont het huisje een lage rechthoekige deur en vier smalle rechthoekige vensters, elk met één houten luik en zesdelige houten raamkozijnen. Tegen de linkerzijgevel leunt een lagere kleine aanbouw aan met twee deuren. Het voorin gelegen gebouw is vermoedelijk een 19de-eeuwse verbouwing van een aanvankelijk bijgebouw. De vijf traveeën brede langsgevels vertonen een bouwnaad; de verankeringen en muuropeningen tonen ook een niveauverschil aan. De voordeur van de woning in de voorpuntgevel is geflankeerd door vensters met luiken.

Deels verscholen achter de haag aan de straat staat een bakhuis van het tweeledige type met rechthoekige deur onder houten latei in de voorpuntgevel. Links is het gebouw later licht uitgebreid met een stal onder doorgetrokken dakschild.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002139, Dorpskern Munte.
Auteurs: Verbeeck, Mieke