Beschrijving

Hoeve met losse bestanddelen. Toegang aan de straatzijde (ten oosten) tussen twee vierkante, gewitte bakstenen hekpijlers met pannen afdekking. Jaarankers 1759 in zijpuntgevel aan straatzijde. Gewit bakstenen boerenhuis van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat); naar het zuiden georiënteerde voorgevel met ijzeren voetgangershek opzij naar de voortuin. Verankerde lijstgevel op gepikte plint met hoge rechthoekige vensters en een lage korfboogdeur in vlakke, bepleisterde rechthoekige omlijstingen. Licht geknikte dakoverstek met decoratief uitgesneden en groengeverfde houten dakrand. Erfgevel (ten noorden) voorzien van smalle getoogde vensters met duimen, in vlakke bepleisterde omlijstingen met oren. Vermoedelijk later toegevoegd groot rechthoekig venster. Zelfde dakoverstek als voorgevel. Twee korfboogvormige zoldervensters in de puntgevel met muurvlechtingen aan de straat, boven een onderkelderde bijbouw onder lessenaarsdak (Vlaamse pannen) met blinde straatgevel.

Authentiek boerenhuisinterieur: centrale woonkamer met rode gebakken tegelvloer, houten tochtportaal, getoogde muurnis voor heiligenbeeld in een omlijsting in grijze baksteen met oren en kroonlijst. Voorts behouden houten zoldering op moerbalken.

Aan de westelijke zijgevel van het huis aanleunende bakstenen stallen met aalpomp en nabije gemeste mestvaalt. Ten noorden: alleenstaand bakstenen bedrijfsgebouw met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat) uit de 19de eeuw met roodgeverfde schuurpoort, staldeuren en wagenpoort. Ten westen: bakstenen bakhuis van het samengestelde type.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke