Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve van het gesloten type

Beschrijving

Hoeve van het gesloten type uit de 18de eeuw. Voornaamste hoevegebouwen in U-vorm geschikt rondom een haast vierkante binnenplaats. Midden in de westzijde (straatkant): toegang tussen twee vierkante, bakstenen hekpijlers. Links aansluitende bakstenen afsluitmuur en rechts aanleunend enkelvoudig bakhuis met ingebouwde oven. Noordelijke erfzijde gevormd door het lage boerenhuis van één bouwlaag en zeven traveeën onder zadeldak (mechanische pannen). Inscriptie op de binnenzijde van de zoldertrapdeur: "Anno 1760 Livinus De Backe..". Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige vensters in vlakke bepleisterde omlijstingen en met 20ste-eeuws houtwerk. Steekboogdeur gevat in een omlijsting van rode en grijze baksteentjes met druiplijst. Gevel afgelijnd door geprofileerde daklijst. Aan de achterkant vergrote woning en nieuw opgemetste manke straatpuntgevel.

Interieur: bewaard binnenportaal, opkamer aan de straatzijde. Oostelijke erfzijde afgesloten door stallen en wagenhuis, doorrit naar het achtererf in de zuidoostelijke hoek. Driebeukige bakstenen schuur met bewaard eiken gebint onder pannen zadeldak (zuidelijke erfzijde).

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke