Hoeve met stokerij en opslagplaatsen

Beschrijving

Belangrijk voormalig landelijk bedrijfscomplex uit het midden van de 19de eeuw, ingeplant aan een aanlegkaai van de Schelde, verdwenen door het afsnijden van de Scheldebocht. Omvatte naar verluidt een hoeve met stokerij en opslagplaats voor kalk en kolen. Ommuurd boerenerf met losstaande gebouwen. IJzeren toegangshek tussen gewitte bakstenen hekpijlers naast het magazijn dat vroeger aan de Schelde-oever paalde.

Lang rechthoekig bakstenen gebouw van één verdieping en zes traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen). Brede korfboogpoort midden in de voorgevel. Gewijzigde poort in de rechter zijgevel, uitziend op het boerenerf. Gewitte en met steunberen verzwaarde gebogen bakstenen omheiningsmuur met ezelsrug (pannen) en een tweede ijzeren toegangshek tussen pijlers. Boerenhuis na brand in 1940 vervangen door een grote woning met bovenverdieping.

Gewitte bakstenen bedrijfsvleugel op het voorerf onder zadeldak (Vlaamse pannen), met links vierkante schoorsteen van de vroegere stokerij. Verankerde erfgevel met van links naar rechts twee korfboogpoorten, getoogde staldeuren, een gevelhoge rechthoekige schuurpoort en een lage wagenpoort. Getrapte daklijst. Rechts twee lagere traveeën met pomp. Achtergevel met schuurpoort en rijen luchtspleten. Een afzonderlijke kleine vleugel met koestallen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke