• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Hoeve, minstens opklimmend tot het begin van de 19de eeuw, circa 1843 omgevormd tot een landelijke brouwerij met toevoeging van in U-vorm opgestelde bedrijfsgebouwen. IJzeren toegangshek met gewitte vierkante bakstenen pijlers tussen het zijdelings aan de straat palend boerenhuis en het koetshuis. Boerenwoning van één bouwlaag en zes traveeën, onder zadeldak (kunstleien en twee klimmende dakkapellen uit de eerste helft van de 20ste eeuw). Gecementeerde lijstgevel met schijnvoegen, rechthoekige muuropeningen onder geel- en bruingeverfde horizontale band en boogstenen. Beraapte zijpuntgevels en achtergevel met muuropeningen in vlakke, witbepleisterde omlijstingen. Lage, licht getoogde achterdeur en zoldervensters. Verankerde en gewitte bakstenen brouwerijgebouw en aanhorigheden (koetshuis en stallen), onder snijdende zadeldaken (Vlaamse pannen). Overwelfde kelder op centrale pijler in het brouwerijgebouw. Twee korfboogvormige koetspoorten. Doorlopende getrapte daklijst.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

De boerenwoning werd ingrijpend gerenoveerd. Het ensemble van de hoevegebouwen blijft echter herkenbaar.

Auteurs: Jacobs, Els