Hoeve d'Oude Stokerije

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve d'Oude Stokerije

Beschrijving

Grote hoeve van het semigesloten type. Hofstede circa 1700 door ruil verworven door de jezuïeten van Gent van de jezuïeten van Kortrijk die zelf het goed door schenking hadden verkregen in 1640. In 1779 als openbaar goed verkocht en bewoond door onder meer verscheidene burgemeesters en lokale bestuursleden. Voornamelijk gewitte bakstenen hoevegebouwen rondom een rechthoekig erf met mestvaalt. Omhaagde moestuin ten noordwesten, achter het boerenhuis. Poort met doorrit in de blinde straatgevel van de aan de straat gebouwde stallen. In de erfgevel van deze vleugel: twee gekoppelde korfboogdeuren en twee kleine vensters met sponning. Sporen van een venster met zandstenen dorpel en hoekblokken in de doorrit.

Ruim zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis minstens opklimmend tot de 18de eeuw (naar verluidt jaartal 1667 of 1767 op een heden niet meer zichtbare balk), maar later nogal sterk aangepast; één bouwlaag en zeven traveeën, heden met leien zadeldak. Sporen van muurvlechtingen in de linker zijpuntgevel. Verankerde en gewitte bakstenen erfgevel met getrapte daklijst. Gewijzigde rechthoekige muuropeningen. Wel nog typische lagere deur en pomp tegen de haardtravee. Lage steekboogvormige staldeur in de voorlaatste travee. Twee korfboogvormige binnendeuren in de vroegere haardmuur; oorspronkelijke houten zoldering verborgen achter vals plafond. Verschillende stallen aan de zuidoostelijke kant van het binnenerf. Achterzijde van het erf (noordoost) met gedeeltelijk herbouwde bakstenen dwarsschuur. Getoogd zoldervenster met sponning en zandstenen hoekblokken met hengsel in de linker zijpunttop.

• DE COCKER J., Geschiedenis van Melsen, 1988, p. 114, 433.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke