Semigesloten hoeve

Beschrijving

Hoeve van het semigesloten type, heden twee woningen. Zuidoostelijk georiënteerd oorspronkelijk boerenhuis (nummer 15) van één bouwlaag en vier traveeën, onder zadeldak (mechanische pannen), waarschijnlijk opklimmend tot de tweede helft 18de eeuw maar met aanpassingen uit de 19de en de 20ste eeuw. Zijpuntgevels met aandaken met muurvlechtingen. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevels op gecementeerde plint. Goed bewaarde achtergevel met vensters uit de tweede helft 19de eeuw: rechthoekige met afgeronde bovenhoeken en groene luiken. Opkamervensters met hardstenen lekdrempel boven de twee getraliede keldergaten. Lage steekboogdeur samen met pomp en venster onder pannen afdak. Een getrapte daklijst lijnt de achtergevel af. Sporen van de oorspronkelijke hoge rechthoekige muuropeningen in de erfgevel. Bepleisterde en geprofileerde daklijst.

Ten zuidwesten, haaks tegen de erfgevel aangebouwde kleinere boerenwoning (nummer 13), uit de 18de-19de eeuw. Enkelhuis van één bouwlaag en vier traveeën onder afgewolfd zadeldak (Vlaamse pannen). Zwarte, beraapte en verankerde lijstgevel aan de straatzijde. Lage rechthoekige deur en twee rechthoekige vensters met witte luiken, in vlakke bepleisterde omlijstingen.

Ten zuidoosten bakstenen stallen onder zadeldak (Vlaamse pannen) met één bewaarde oude korfboogdeur.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke