Hospitaal-Sanatorium Elisabeth

Beschrijving

Hospitaal-Sanatorium Elisabeth voor tuberculose patiënten, heden kliniek Prinses Josephine-Charlotte, verzorgingsinstelling voor bejaarden. Modern intercommunaal hospitaal gebouwd in 1933 naar ontwerp van architect J.N. Cloquet op kosten van 60 gemeenten. Complex met een parement van gele baksteen gebouwd in een bosrijke omgeving op een lager gelegen terrein uitgegraven door een vroegere steenbakkerij. Vandaar dat de toegang aan de noordkant of achterzijde van het gebouw werd geconcipieerd. Gelegen vlakbij het krankzinnigengesticht "Caritas" van Melle gelegen, onder meer omdat dezelfde religieuzen (zusters van Liefde) aanvankelijk instonden voor de verzorging van de patiënten, hetgeen ook noopte tot de bouw van een kapel bij dit burgerlijk hospitaal.

Hoofdgebouw bestaande uit een lang rechthoekig gebouw van twee verdiepingen onder een plat dak, met oost-westelijke as en 30 kamers per verdieping uitziend op het zuiden. Voorgevel met sterk geritmeerde symmetrische compositie met drie risalieten. Ondanks de strakke travee-indeling en het sterk horizontaal benadrukte volume van deze vleugel, geeft het gebouw de indruk van een elegante constructie, dit door het aanbrengen op beide verdiepingen van ruime, dubbele deurvensters met bovenlichten. Het oorspronkelijk houtwerk ervan, met kleine roedeverdeling, bleef met uitzondering van de risalieten bewaard. Een recente (1978) dwarsvleugel, vertrekkend van het middenrisaliet, verstoort het oorspronkelijk karakter van de zuidelijke gevel.

De gang in de lengte-as aan de noordkant van de hoofdvleugel staat in voor de verbinding met de kleinere dwarsvleugels aan de achterzijde: de vleugel met algemene diensten (in het westen), het administratief gebouw met de vroegere ingang (in het oosten) en de kapel (in het noorden). De kapel vormt een continu geheel met het complex door het handhaven van dezelfde bouwstijl (onder meer dezelfde vensters, kroonlijsthoogte, behandeling van het gevelparement als de administratieve vleugel); anderzijds beklemtonen constructieve onderdelen en decoratieve details met symboolwaarde de eigenlijke functie van dit kleine gebouw. Recente aanpassingen en toevoegingen aan de oostkant van het hospitaal.

• FLOUQUET P.L. 1934: Un bel exemple de coöpération. L'Hopital Sanatorium intercommunal de Lemberge, Bâtir 1934.18, 696-699.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke