Molenwijkhoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenwijkhoeve

Beschrijving

Hoeve en vroeger woonhuis van de familie Van Gansberghe, circa 1940 aangepast tot een riant landhuis en buitenverblijf. Zogenaamd Molenwijckhoeve naar de sinds 15de eeuw tegenover gelegen houten windmolen die in 1914 verdween voor de aanleg van het Duits vliegveld (molen en erbij horende verdwenen molenaarshuis hingen af van de hoeve). Ensemble met behouden U-vormige aanleg van de vroegere hoeve waarvan de uitbating in 1939 werd stopgezet. Omhaagd erf, tevens deels afgeboord door populieren.

Achterin gelegen zuidoostelijk georiënteerd boerenhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen en rechts aanbouw van één bouwlaag en vier traveeën, met zadeldak (Vlaamse pannen, nok evenwijdig aan de straat). Jaarankers 1752 in de rechter zijgevel, tweede bouwlaag toegevoegd in de tweede helft van de 19de eeuw, en nogmaals aangepast circa 1940 waarschijnlijk gepaard gaand met wijziging van de zijpuntgevels tot trapgevels. Verankerde, beraapte en okergeelgeschilderde gevels. Lijstgevel met dubbelhuisopstand: rechthoekige muuropeningen op de begane grond en steekboogvensters boven, in contrasterende vlakke geschilderde omlijstingen en met kleine roedeverdeling. Bovenverdieping afgelijnd door een bepleisterd hoofdgestel met houten kroonlijst. In het rechter woonhuisgedeelte hergebruikte elementen waaronder een laatgotische natuurstenen schouwmantel en versierde eiken moerbalken met jaartal 1740 naar verluidt afkomstig van het kasteel van Beerlegem. Bedrijfsvleugel aan de westelijke voorerfzijde met deels bewaarde vroegere dwarsschuur en wagenhuis. Naar verluidt originele windwijzer met molen en molenaar boven top met houten beschieting. Verhoogde schuurpoort vervangen door een brede rondboogvormige doorrit en later bijgevoegde aanbouwsels van de woning tegen de achtergevel. Parallelle dienstvleugel aan de overzijde van het erf (ten oosten) met schilddak (Vlaamse pannen), eveneens gedeeltelijk omgevormd tot onderdeel van de woning en voorzien van een overeenstemmende doorrit. In de voorste travee bewaarde kribbe van de vroegere paardenstallen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke