Pastorie van de Sint-Aldegondeparochie met tuin

Beschrijving

De parochie behoorde oorspronkelijk tot het patronaatsrecht van de Sint-Salvatorsabdij van Ename. Het huidige pand werd gebouwd in 1871 door pastoor H. Steppe en burgemeester Van Gansberghe naar ontwerp van E. de Perre-Montigny (op stilistische grond). Rechts van de deur werd een stichtingsplaat ingemetseld die echter zwaar verweerd is.

Het bakstenen dubbelhuis van vijf traveeën telt twee bouwlagen onder een schilddak. De lijstgevel wordt verdeeld met een baksteendecoratie en pseudo-pilasters die de hoeken en de deurtravee verticaal markeren. Rondboogvormige muuropeningen met verbonden hardstenen booglijsten doorbreken de strakke basisindeling. De vleugeldeur heeft verzorgd houtwerk. Het bovenlicht heeft nog de oorspronkelijke tracering welke bij de vensters verdwenen is. Het schrijnwerk werd deels vernieuwd. De achterdeur is beglaasd. De achtergevel is gelijkaardig maar soberder. De twee linkerbenedenvensters werden samengevoegd.

Het pand behield de oorspronkelijke indeling met T-structuur. De deuren naar de verschillende lokalen werden symmetrisch ingeplant. De vloer in de gang werd vernieuwd. De stucwerkdecoraties bleven in het volledige pand bewaard evenals de schouwmantels en enkele ingemaakte kasten. De nieuwe keuken werd in het bijgebouw ingeplant. Het schrijnwerk, inclusief de trap, zijn karakteristiek voor de bouwperiode en bleven intact bewaard. Opvallend is de in houtimitatie beschilderde houten vloer en de in houtimitatie geschilderde deuren. Op sommige plaatsen bleven tevens hang- en sluitwerk bewaard. Het huis herbergt nog een cementtegelvloer. De trap wordt op de eerste verdieping onderbroken door twee verstevigde deuren die de eerste verdieping afsluiten van de gelijkvloerse en zolderverdieping.

Aansluitend bij het hoofdvolume werd nog een kleine houten wintertuin opgetrokken die echter in slechte staat verkeert. Het bouwjaar is onbekend doch met zekerheid stond er oorspronkelijk een gebogen druivenserre op deze plaats. Rechts staat een bakstenen koetshuis en paardenstal met zadeldak. Deze bijgebouwen werden omgebouwd tot garage en sanitaire ruimten.

Het pand is gelegen in een fraaie ommuurde tuin met rechthoekige vijver doch zonder uitgesproken aanleg.

Bron: Onroerend Erfgoed, digitaal beschermingsdossier DO002268, Pastorieën.
Auteurs: Mertens, Joeri