erfgoedobject

Dorpswoning en olieslagerij

bouwkundig element
ID
36454
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36454

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning en olieslagerij
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpswoning
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Tegenover de kerk ingeplante oude dorpswoning. Naar verluidt voormalig notarishuis, vroeger in de voorgevel voorzien van een jaarsteen 1677 (verwijderd) en op de zoldering 1610. Lang breedhuis van één bouwlaag, in kern opklimmend tot de 17de eeuw maar met latere aanpassingen en vergrotingen. Lijstgevel met recent bakstenen gevelparement. Zes rechthoekige vensters met houtwerk uit de tweede helft van de 19de eeuw. Rechthoekige deur met getraceerd bovenlicht. Onderkelderde haakse bijbouw tegen de achtergevel onder parallelle zadeldaken (Vlaamse pannen); sporen van gedichte muuropeningen in de gewitte bakstenen puntgevels. In de linkerhelft van de woning: houten zoldering met gesculpteerde moerbalk op geprofileerde zandstenen console en een brede open Vlaamse haard. Rechts een salon met beschilderde stuczoldering in neorococostijl, vermoedelijk uit de tweede helft van de 19de eeuw.

Voormalige olieslagerij achteraan op het gekasseide erf. Rechthoekig bakstenen bedrijfsgebouw van zes traveeën en één bouwlaag, onder zadeldak (Vlaamse pannen); jaartal 1849 aangegeven door middel van gewitte cijfers in de rechter zijtop. Verankerde erfgevel met getrapte daklijst. Een puntvormige houten dakkapel boven een latere centrale rechthoekige doorrit ter vervanging van vroegere korfboogvormige muuropeningen. Twee bewaarde korfboogpoorten met hengsels, een korfboogdeur en een korfboograam met luiken. Haaks aansluitend lager koetshuis met gewitte erfgevel en een brede korfboogpoort onder zadeldak (Vlaamse pannen).


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Dorpswoning en olieslagerij [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36454 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.