Hoeve met voorheen brouwerij en stokerij

Beschrijving

In de zuidwestelijke hoek van de straat ingeplant landelijk ensemble gevormd door een traditionele dorpswoning en vroegere aanhorigheden. Voormalige hoeve met stokerij en brouwerij, voorheen opgenomen in een complex met gesloten aanleg en een rechthoekige binnenplaats, heden gesplitst in drie woningen en met U-vormige aanleg.

Overzolderde korfboogvormige toegangspoort met gekasseide doorrit naar het erf, tussen het vroegere brouwershuis (links) en een steunbeer (rechts). Aan de oostelijke erfzijde: breedhuis van twee bouwlagen en zes (?) traveeën onder schilddak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), in kern opklimmend tot de 18de eeuw maar met latere aanpassingen. Naar verluidt jaartal 1709 op de zolderdeur. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevels op bepleisterde en geschilderde plint. Onregelmatig geplaatste muuropeningen in de erfgevel; voornamelijk rechthoekige en enkele steekboogvormige muuropeningen in geschilderde rechthoekige omlijstingen. Drie venstertraveeën in de straatgevel: steekboogvensters met duimen en lekdrempels. Twee getoogde en getraliede keldergaten onder de opkamer. Bij de poort aansluitende L-vormige vleugel van één verdieping onder snijdende zadeldaken (Vlaamse pannen), heden woning nummer 10. Verankerde en gewitte bakstenen lijstgevel van vijf traveeën. Rechts afgeschuinde hoek onder getrapte overstek. Tweedelige kelder met gedrukte kruisgewelven op twee gemetste bakstenen pijlers onder de opkamer. Kelderluik met trap op het erf.

Vroegere schuur aan de westelijke erfzijde omgevormd tot afzonderlijke woning nummer 9. Straatgevel van anderhalve bouwlaag. Erfgevel met sporen van de gedichte schuurpoort. Gesloopte voormalige bedrijfsgebouwen (stokerij en brouwerij) op de zuidoostelijke hoek.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke