Koetshuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Koetshuis

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitengoed de Volder

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerderij

Beschrijving

Koetshuis van het buitengoed de Volder, heden hoeve. Vrij groot rechthoekig gebouw van twee verdiepingen met lijstgevels van vijf en drie traveeën, onder schilddak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk eveneens gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Bepleisterde en rozegeschilderde bakstenen lijstgevels met gepikte plint en voornamelijk deels gedichte, grote rondboogvormige spaarvelden voorzien van een poort of lage staldeur en een zolderluik. West- en noordgevel met verbonden imposten. Oostgevel: naast de drie rondbogen vijf smalle traveeën met steekboogvormige vensters en deuren van de boerenwoning. Rondboogvormige pseudobovenlichten met persiennes in de zuidgevel, zichtbaar boven een later aangebouwde stal. Omlopende fries en geprofileerde daklijst. Ten zuiden bijbehorende aardappelkelder, mogelijk oorspronkelijk de ijskelder van het buitengoed.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke