erfgoedobject

Buitengoed de Volder

bouwkundig element
ID
36435
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36435

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitengoed de Volder
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitengoed De Volder
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Buitengoed de Volder waarvan de lusthof vroeger ook het park behelsde van het "Kasteel van Bottelare". Heden alleenstaand lang rechthoekig gebouw in een deels omhaagde tuin, naar verluidt vroeger ook gebruikt als gendarmerie. Nu zuidelijk deel gesplitst in een woning en buitenverblijf, noordelijke helft omgevormd tot hooischuur van het landbouwbedrijf gevestigd in het vroeger koetshuis van het buitengoed de Volder.

Woonvleugel van twee bouwlagen en negen (?) traveeën, onder zadeldak (Vlaamse pannen), waarschijnlijk gebouwd in het begin van de 19de eeuw. Bepleisterde en rozegeschilderde bakstenen gevels met omlopende vensterbanklijst van de bovenvensters. Zuidelijke gevel met onregelmatige travee-breedte en rechthoekige muuropeningen; bovenvensters met kleine roedeverdeling, enkele benedenvensters met luiken. Brede gelede fries onder de geprofileerde daklijst. Noordelijke gevel wegens nog herkenbare symmetrische gevelcompositie mogelijk te identificeren met de oorspronkelijke voorgevel van het buitengoed. Vijf traveeën breed middenrisaliet: hoge rondboogvensters met verbonden imposten en kleine roedeverdeling op de bovenverdieping. Een lange spiegel boven de rechthoekige vensters naast het risaliet. Dakoverstek op geprofileerde daklijst. Twee rechthoekige boven- en een rondboogvormig zoldervenster in de zijpuntgevels. Diverse gedichte en gewijzigde muuropeningen.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

Het buitengoed de Volder omvatte tot circa het derde kwart van de 19de eeuw de gronden omringend aan het buitengoed en waren daarmee eigendom van de familie de Volder. Laurent Stas de Richelle, de zoon van Thérèse de Volder en Bernard Stas de Richelle bouwde vanaf 1885 ten westen van het buitengoed een kasteel op de grens van Bottelare en Merelbeke en bouwde dit uit tot het huidige kasteeldomein van Bottelare.

  • LEMMENS G. 2015: Het kasteel van Bottelare en het geslacht Stas de Richelle, Heemkundig Genootschap Het Land van Rode, 43, 171, 89-93.
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Omvat
    Koetshuis

  • Is gerelateerd aan
    Kasteeldomein van Bottelare

  • Is deel van
    Bottelare


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buitengoed de Volder [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36435 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.