Bijgebouwen van het Kasteel van Bottelare

Beschrijving

Ensemble gevormd door de vroegere bijgebouwen van het zogenaamde "Kasteel van Bottelare". Hoofdgebouw bestaande uit de garage van het kasteel en twee aangrenzende personeelswoningen met aangebouwde duiventoren, serre en loods. Ten noorden: rechthoekige ommuurde moestuin met aangebouwd werkhuis en hondenren.

Rechthoekig bak- en natuurstenen gebouw met eclectische inslag. Zuid- en westgevel stilistisch meest uitgewerkt. Cartouche met jaartal 1881 op de trapgeveltop van de zuidgevel (zijgevel). Woning met zadeldak (leien, nok parallel aan de straat) en eenvoudige lijstgevel en Garage en het vroeger nummer 186 (personeelswoning) onder snijdende schilddaken voorzien van zes houten dakkapellen met zadelkap en verzorgd versierde punttop. Pittoreske en stijlvolle duiventoren gebouwd midden tegen de voorgevel van het vroegere nummer 186 (ten westen). Vierkante toren opgetrokken boven de deurportiek met twee korfbogen rustend op een natuurstenen hoekzuil met hoge geprofileerde basis. Twee verschillende reeksen vluchtgaten boven elkaar. Overstekend afgeknot leien schilddak op houten dakconsolenrij en bekroond door een vierkante houten klokkenstoel met spits.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke