Molen Het Stampkot

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molen Het Stampkot

Beschrijving

Stenen koren- en oliewindmolen van het type bovenkruier (bergmolen) met molenperron, opgericht in 1787.

Op 23 juli 1787 kreeg Francis De Doncker het octrooi van de Oostenrijkse keizer Jozef II voor de oprichting van een stenen oliewindmolen. Het domein van de familie De Doncker omvatte ook een hoeve aan de Lembergsesteenweg. In 1854 was de molen ingericht als koren- en oliewindmolen (met drie steenkoppels) en kon hij ook een dorsmachine aandrijven. In 1902 werd een stoommaalderij in de molen ingericht en in 1927 een mechanische maalderij. Vermoedelijk circa 1945 werd de molen ontdaan van het gevlucht en de draaibare kap. De romp werd nadien gedeeltelijk ingebouwd en omgevormd tot een deel van een woning.

Bepleisterde ronde bakstenen molenromp met een brede kuip, een steekboogvormige inrijpoort, een met baksteen omlijste rechthoekige gevelnis met heiligenbeeld boven de rechter druiplijst van de steekboogdeur en een steekboogvenster rechts met kleine roedeverdeling. Van het moleninterieur bleef niets bewaard.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 400-401.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke; Vandeweghe, Evert