Hoeve Hollebeekgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hollebeekgoed

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Boerenhuis Hollebeekgoed

Beschrijving

Overbljfsel van het buitenverblijf van graaf De Volder, later pachthoeve. Bijbehorend vroeger deels ommuurd, bebost domein aan de Hollebeek met grachten, waterpoelen en vijver reikend tot de Motsenstraat. Midden 18de eeuw besloeg de Hollebeekvijver nog een oppervlakte van bijna 10 hectare, geleidelijk aan gewijzigd tot waterziek bos. Sinds 1966 vrijwel volledige verkaveling van dit moerassig gebied met wijziging van de natuurlijke waterhuishouding.

Van het vroeger gebouwencomplex bleef slechts het grote huidige boerenhuis en een gedeelte van de stallen bewaard. Waarschijnlijk oorspronkelijk een buitenhuis, vroeger tweegezinswoning, met de achtergevel naar de straat gekeerd. Huis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen) en een half schilddak boven de linker travee, daterend van circa 1800 (?). Twee gelijkaardige, verankerde bakstenen lijstgevels met licht getoogde muuropeningen en hardstenen hoekblokken ter hoogte van de gecementeerde plint. Hardstenen onderdorpels behalve voor de blinde bovenvensters. Geprofileerde bakstenen daklijst boven twee fijne baksteenlijsten. Keldergat in de rechter zijpuntgevel met hardstenen bovendorpel. Linker travee vormt een afgezonderde ruimte van de woning met toegangsdeur in de middentravee van de zijpuntgevel en houten trap naar de bovenverdieping en enige toegang naar de zolder. Bovenvensters van de drie rechter traveeën aan de erfzijde verkleind. Naar verluidt zou op het erf vroeger een stokerij gestaan hebben en bezaten een deel van de gesloopte aanhorigheden overwelfde kelders.

• Rijksuniversiteit Gent, Fonds Vliegende Bladen II, Meirelbeke.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke