Kasteel Wisselbeke

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Wisselbeke

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Wisselbeke

Beschrijving

In 1986 aangekocht door de gemeente Merelbeke om in te richten als cultureel centrum. Beboomd kasteelpark met decoratief gewit ijzeren toegangshek tussen vier geprofileerde ijzeren hekpijlers.

Onderkelderd neoclassicistisch getint kasteel met rechthoekig grondplan van twee en een halve bouwlaag en zes traveeën, met schilddak (leien), gebouwd in 1856 (jaartal naar verluidt binnen aangebracht) door notaris E. Hebbelynck; circa 1890 vergroot door notaris A. Hebbelynck. Bepleisterde en witgeschilderde voorgevel: lijstgevel met rechthoekige muuropeningen, horizontale banden en lijsten; voorts verticaal geritmeerd door pseudopilasters met paneeldecoratie. Benedenvensters met luiken en hardstenen lekdrempel, bovenvensters in geriemde omlijstingen met oren en jaloezieën. Beraapte en lichtgrijs geschilderde achter- en zijgevels met bepleisterde plint en platte banden. Achtergevel met zelfde pilastergeleding als voorgevel; originele houten raamkozijnen in de rechthoekige vensters. Omlopende getande en gekorniste houten kroonlijst.

Rechts opzij in het park: U-vormig ensemble met aanhorigheden: personeelswoning, koetshuis en paardenstallen. Gewitte bakstenen rechthoekige gebouwen met zadeldak (Vlaamse pannen), grotendeels gelijktijdig gebouwd met het kasteel. Voorpuntgevels met korfboogvormige koetspoort, rondboogvormige staldeuren en rondboogvormige zoldervenster. Dakoverstek boven de punttoppen afgewerkt met golvende houten dakrand. Links daarnaast aanverwant bakstenen bijgebouw. Kleinere aanhorigheden uit eind 19de eeuw.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke

Aanvullende informatie

Het ensemble met aanhorigheden (personeelswoning, koetshuis en paardenstallen) werd omstreeks 2018 gesloopt. Dit kaderde in een algemeen herbestemmingsproject van het domein tot een zorgsite met assistentiewoningen, naar ontwerp van Abscis Architecten (2016-2017). De notariswoning werd hierbij bewaard en inwendig omgevormd tot meerdere wooneenheden. Ook het hekwerk aan de straat werd behouden. In het achterliggende park en op de plaats van de voormalige aanhorigheden kwamen nieuwe volumes tot stand.

• Informatie verkregen van de gemeente Merelbeke (17 augustus 2016).