Herenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Herenhuis

Beschrijving

Bloemistenhuis achter een voortuin met een decoratieve, golvende ijzeren afsluiting uit eerste kwart 20ste eeuw. Rechthoekig herenhuis van het dubbelhuistype met twee en een halve bouwlaag en zes traveeën, onder schilddak (leien, nok parallel aan de straat), in kern deels uit derde en vierde kwart 19de eeuw, vergroot met aangepaste voorgevel van circa 1913. Neoclassicistische lijstgevel van similisteen achter een smal gevelbreed terras met trap (4 treden) tegenover de deur. Rechthoekige vensters in geriemde omlijstingen. Borstwering versierd met guirlandes aan strikken. Sierlijk smeedwerk voor de waaiervormige luifel en de deurlichten van de brede vleugeldeur. Tegen de rechter zijgevel aangebouwde vierkante toren (vierde kwart 19de eeuw) van drie geledingen met spits.

Aan de straat: achtzijdige houten gloriëtte uit vierde kwart 19de eeuw met breed overstekend zinken tentdak met uitgesneden houten dakrand; klapzitjes onder de rechthoekige vensters aan de binnenzijde.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke