• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve

Beschrijving

Kleine hoeve van het langgestrekte type, pittoresk en geïsoleerd ingeplant naast het kasteelpark van het "Kasteel van Bottelare". Gewitte bakstenen pijlerkapel bij het begin van de toegangsweg naar het boerenerf. Omlijst vierkant gesculpteerd reliëf met Onze-Lieve-Vrouw.

Lang, rechthoekig gewit bakstenen gebouw van één verdieping onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), uit de 19de eeuw. Zuidelijk georiënteerd boerenhuis van zes(?) traveeën met verankerde gevels op gepikte plint, voor- en achtergevel afgelijnd door een getrapte daklijst. Oorspronkelijke kleine rechthoekige muuropeningen in de achtergevel met houten latei, luiken en lekdrempel van tegels. Rondboogvormig zoldervenster met luik en gebogen bakstenen druiplijst in de top van de zijpuntgevel. Vrij goed bewaard interieur: brede Vlaamse haard, gebakken rode vloertegels en houten zoldering met onversierde moerbalken. Rechts aansluitende dwarsschuur en stallen.

Auteurs: Bogaert, Chris; Verbeeck, Mieke