erfgoedobject

Buitenhuis

bouwkundig element
ID
36281
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36281

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitenhuis
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Buitenhuis
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Kleine voormalige buitenplaats ingeplant aan de oostkant van een rechte populierendreef tussen de Lindestraat en de Vossenstraat. Vier hardstenen pijlertjes met geprofileerde bekroning markeren de toegangsdreef aan de straat. Kleine, minstens sinds de 18de eeuw behuisde site omringd door een U-vormige walgracht doch voorts geen historische gegevens voorhanden. In de tweede helft van de 19de eeuw vergroot en in het tweede kwart van de 20ste eeuw aangepast huis gelegen in de noordoosthoek van de omgrachte tuin, zonder architecturaal belang. Een mogelijk overblijfsel van een vroegere toegangspoort tussen de bijgebouwen palend aan de toegangsdreef. Gewitte bakstenen gevelpoort aan de achterzijde verzwaard door pijlers; ijzeren hek in art-decostijl. Links aanpalend huis van anderhalve bouwlaag en vijf traveeën met zadeldak (pannen), tussen zijtrapgevels met omlijste topoculus. Gecementeerde gevels met imitatiehoekblokken en deels aangepaste muuropeningen.


Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Buitenhuis [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36281 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.