Kasteelhoeve en hovenierswoning

Beschrijving

Voormalig neerhof van het vroeger nabij gelegen kasteel, circa 1975 vervangen door een villa (nummer 30). Hovenierswoning met koetshuis en paardenstallen gebouwd in U-vorm. Rozegeschilderd bakstenen ensemble met rood en witgeverfd houtwerk. Voormalig, naar het zuiden georiënteerde boerenwoning met achtergevel naar de straat gericht. Oorspronkelijk lagere woning van één verdieping en zeven (?) traveeën onder zadeldak (mechanische pannen), waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw maar verhoogd en aangepast in het vierde kwart van de 19de eeuw. In de linker zijpuntgevel sporen van de vroegere zijgevel met muurvlechtingen. Verankerde, deels bepleisterde lijstgevel op gecementeerde plint. Rechthoekige muuropeningen met houten bovendorpel; vensters met luiken. Parallelle achteraanbouw onder zadeldak.

Stallen voorzien van puntvormig dakvenster met windwijzer. Twee grote korfboogpoorten in het koetshuis. Getoogd benedenvenster en rechthoekig zoldervenster onder laadbalk in de zijpuntgevel. Achteraangebouwde serre (ten zuiden).

Auteurs: Verbeeck, Mieke