Hoeve, herberg en brouwerij De Rode Leeuw

Beschrijving

Voormalige herberg, hoeve en brouwerij, zogenaamd "De Rode Leeuw". Landelijk gebouwencomplex ten westen begrensd door de Benedenstraat, ten noorden door de Kloosterstraat (Wetteren), ingeplant tegenover de kasteeldreef van "Kasteel de Bueren". Onlangs verkaveld waarbij twee van de grootste vroegere bedrijfsgebouwen (ten zuidoosten) van de oorspronkelijke boerderij-herberg werden afgescheiden (vleugel aan de straatzijde gesloopt, de achterin gelegen omgebouwd tot een woning in "fermettestijl").

Op de hoek Benedenstraat aan de steenweg gebouwde boerenwoning met oude kern (minstens 18de eeuw) doch aangepast midden 19de eeuw; één bouwlaag en vijf traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen). Verankerde bakstenen lijstgevel op gepikte plint met resten van rozegekalkte beraping. Licht getoogde grote vensters met sponning, duimen en sporen die wijzen op vlakke bepleisterde omlijstingen. Smallere centrale deurtravee met heropgemetst puntvormig dakvenster. Rechthoekige deur tot halverwege voorzien van zandstenen negblokken; voorts met afgeschuinde dagkanten, tussendorpel op consoles en sporen van een vroeger vlakbepleisterde, rechthoekige omlijsting. Op een klein zoldervenster na blinde linker zijpuntgevel waartegen zware, schuin oplopende hoeksteunberen werden gemetst. Rechts aansluitende lagere bijbouw van drie traveeën waarin een rechthoekig venster met houten latei; staldeuren in de rechter zijpuntgevel. IJzeren toegangshek tussen ronde hardstenen pijlers met vierkante dekplaat rechts naast de woning. Op het achtererf: eenvoudige stalvleugel met eenkamerhuisje onder zadeldak (Vlaamse pannen,nok parallel met de straat), uit de 19de eeuw.

• DE BAETS A., Onze oude herbergen, in De Gonde, XIV 19 1985, p. 409-420.

Auteurs: Verbeeck, Mieke