Villa des Palmiers

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Villa des Palmiers

Beschrijving

Voormalige bloemistenwoning, oorspronkelijk zogenaamd "Villa des Palmiers" (volgens gevelopschrift), ten tijde van de inventarisatie bezigheidshome voor volwassen mentaal gehandicapten zogenaamd "Sparrenhove".

Opgefriste bak- en natuurstenen villa met eclectische en neorenaissance inslag, uit begin 20ste eeuw. Naar verluidt vroeger met buitenspiegel voorzien van het jaartal 1910. Onderkelderd dubbelhuis van twee bouwlagen op schuin oplopende sokkel van hard- en breuksteen, onder een afgeknot tentdak (pannen). Woning met monumentaal karakter door de twee brede, uitspringende vensterrisalieten met uitgewerkte punttop: schouderstukken met siervaasbekroning aan de voorgevelzijde, met afrollende voluten voor de zijgevel en voorts bekroond door een topstuk. Markante vierkante hoektoren overgaand in een achtkantige torengeleding onder een koepeldak met dakkapelletjes en een slanke lantaarn eindigend op een windwijzer. Gevels gedecoreerd met sierankers, verdiepte borstweringen en diverse booglijsten. Terras onder een gerenoveerd beglaasd afdak tegen de voorgevel met toegangstrap naar de hoofdtoegang.

Auteurs: Verbeeck, Mieke