Winkel en café

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel en café

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Dorpskom Semmerzake

• is deel van de aanduiding als beschermd stads- of dorpsgezicht, intrinsiek Dorpskom Semmerzake

• is deel van de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Winkel en café met hoeve

Beschrijving

"Estaminet In de Kroon". Gedeeltelijk vrijstaande dorpswoning, in zijn huidige vorm daterend van circa 1920, met winkeltje rechts en café links van de deur met gezandstraald bovenlicht met kroon en huisnaam.

Heden bepleisterde en geschilderde voorgevel van zes traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (cementpannen, nok parallel aan de straat) met oudere kern van één bouwlaag en verhoogd in 1920. Imitatiebanden onder de cordonlijst. Rechthoekige benedenvensters met rolluiken, rechter venster van het winkeltje is breder. Getoogde bovenvensters in geprofileerde omlijsting met sluitsteen en dorpels op consooltjes. Behouden café- en winkelinrichting van de jaren 1920.

Parallel achter het café-winkelhuis, behouden oud hoevetje, naar verluidt daterend van circa 1600 met bewaarde grote haard en zware balkenzoldering. Witgekalkte buitengevels met onder meer muurvlechtingen in de linker zijpuntgevel.

Aanvullende informatie

De voorgevel onderging verschillende wijzigingen: een paar muuropeningen werden aangepast en het schrijnwerk werd vernieuwd waarbij het gezandstraald bovenlicht met kroon en huisnaam boven de rechter deur verloren ging. Ook de rolluiken van de benedenvensters en de geprofileerde omlijsting met sluitsteen van de bovenvensters verdwenen. Verder kreeg de gevel een egale bepleistering. Het gebouw heeft nu een zuivere woonfunctie.

De achterliggende hoeve van circa 1600 is verdwenen.

Auteurs: Jacobs, Els