Gesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Gesloten hoeve

Beschrijving

Gesloten hoevecomplex, ingeplant in de bocht van de straat met achterin gelegen gebouwen omsloten door een muur en ijzeren hek tussen bakstenen hekpijlers. Rechts van het hek, aan de straat palende aanhorigheden.

Gekasseide oprit en schuin ingeplante hoevegebouwen rondom een vierkant ingesloten erf. Woonhuis ten noorden met links aanleunende vleugel met doorrit, schuur en stallen ten oosten, zuiden en westen met duiventoren in de zuidoostelijke oksel . Mestvaalt in het midden van het gekasseide erf.

Woonhuis van zes traveeën en één bouwlaag onder hoog zadeldak (Vlaamse pannen), opklimmend tot de 18de eeuw. Verankerde, gewitte bakstenen voorgevel op arduinen plint met rechthoekige vensters en deur in vlakke omlijsting met oren. Aflijnende geprofileerde daklijst. Gecementeerde erfgevel met rechthoekige vlak omlijste vensters en deur.

Interieur met behouden balkenzoldering onder meer op versierde sloffen; 18de-eeuwse paneeldeuren.

Aanleunend schuurgebouw en doorrit onder iets verspringend zadeldak. Loodrecht erachter gebouwde, gewitte bakstenen stallen in L-vorm, met anderhalve bouwlaag en zadeldaken (Vlaamse pannen). Vierkante duiventoren met drie verdiepingen onder zadeldakje in de zuidoostelijke hoek met drie, twee en één vlieggat in voor- en zijgevel. Rechts aanleunend stalletje onder lessenaarsdak. Voorts licht getoogde deuren en grote rechthoekige poorten en doorrit naar de achterliggende weilanden in de zuidwestelijke hoek. Aansluitende westelijke stallingen van baksteen, eveneens met doorrit, luchtgaten en lunetten. Verankerde (houten ankers ?), gewitte bakstenen stallen en wagenhuis, palend aan de straat ten noorden voor het huis.