Hof ter Beken

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ter Beken

Beschrijving

Vermoedelijk voormalig "Hof ter Beken", afhankelijk van de heerlijkheid van Rode. Heden in twee woningen opgesplitste hoeve van het gesloten type met aan de straat palend woonhuis in het noorden, stallen met doorrit ten oosten, deels gesloopte schuur ten zuiden en stallen ten westen van het deels verharde binnenerf. Omhaagd voortuintje aan de Beekstraat.

Woonhuis van vier en vier traveeën en één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok parallel met de straat), in kern opklimmend tot de 17de eeuw. Verankerde gewitte straatgevels op grijs- en bruingeschilderde plint. Rechthoekige deuren en vensters, bij nummer 8 met nieuwe luiken, bij nummer 10 in bruingeschilderde omlijsting met imitatiehoekblokken. Witgekalkte erfgevel met hoge rechthoekige vensters met luiken en golfplaten dakschild bij nummer 8.

Ten oosten, aansluitende bakstenen stallen met doorrit en rechthoekig deurtje, onder zadeldak (nok loodrecht op de straat).

Ten westen, gewitte bakstenen stalvleugel onder pannen zadeldak (nok loodrecht op de straat) met onder meer korfboogpoort met doorrit naar de aanpalende weilanden.

• Rijksarchief Gent, Familiefonds, nummer 5417.