Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semigesloten hoeve

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Semi-gesloten hoeve

Beschrijving

Gerenoveerde hoeve van het semigesloten type, met woonhuis ten noorden (nok loodrecht op de straat) en voormalige stallen in L-vorm ten oosten van het geplaveide binnenerf, met afdalend niveau, oorspronkelijk naar de mestvaalt toe.

Woonhuis van zeven en twee traveeën onder één doorlopend zadeldak (Vlaamse pannen), met sporen van muurvlechtingen in de linker zijpuntgevel; in kern minstens opklimmend tot de 18de eeuw. Gewitte bakstenen gevels op gepikte plint onder meer met grote houten ankers in de twee linker staltraveeën. Rechthoekige vensters met houten lateien en luiken. Getoogde deur in bakstenen omlijsting met oren en gebogen druiplijst, nagemaakt naar 18de-eeuws model. Armpomp voor de gevel.

Interieur met behouden balkenzoldering met onder meer zware moerbalk met versierde slof, dubbele haard en zwarte tegelvloer.

Ten oosten vroegere, nu aangepaste stallen van baksteen onder verspringende zadeldaken (Vlaamse pannen, nok parallel aan de straat); gevelsteentje 1899.