Hof ten Doorent

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof ten Doorent

Beschrijving

Vroeger achterleen van het "Goed te Lilare", afhankelijk van het leenhof van Sint-Pieters en eigendom van de familie van Egmont. Heden achterin gelegen gesloten hoevecomplex op vierkante plattegrond met toegangsdreef ten zuiden, afgezet met knotwilgen. Woonhuis ten westen, stallen en doorrit ten zuiden, garages en schuur ten noorden, en stallen ten oosten van het volledig verhard binnenerf met centrale mestvaalt.

Huidig woonhuis van zes traveeën met één bouwlaag en zadeldak (kunstleien, nok loodrecht op de straat); in de linker zijpuntgevel jaarankers ANNO 1822. Verankerde beschilderde erfgevel op gecementeerde plint met vernieuwde rechthoekige vensters onder ijzeren I-latei en met beschilderde neggen. Rechthoekige deur in geschilderde getoogde omlijsting met oren. Overige vleugels van baksteen, eveneens met één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen). Doorrit met aan de binnenerfzijde natuurstenen hoekblokken.

• PIENS D., Baaigem, s.l., s.d, p. 16.