erfgoedobject

Sint-Martinuskapel

bouwkundig element
ID
36028
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36028

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskapel
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als beschermd monument Sint-Martinuskapel
    Deze bescherming is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Martinuskapel
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Op een driehoekig, nog gekasseid eilandje tussen de Pontweg en de Prosper Heysestraat, kapel met belangrijke halte van de paardenommegang van Sint-Martinus, die nog jaarlijks de eerste zondag na 4 juli gehouden wordt. Kapel in traditionele stijl met witgekalkte bakstenen gevels op gepikte plint, met één travee en driezijdige sluiting onder zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat), waarschijnlijk in kern opklimmend tot de eerste helft van de 16de eeuw, heden met voornamelijk begin 18de-eeuwse kenmerken. Hoge verankerde voorpuntgevel met aandak, muurvlechtingen en schouderstukken. Versneden, overhoekse hoeksteunberen. Getoogde deur met schuine dagkant onder waterlijst en bekronend getoogd venster in beschilderde bakstenen omlijsting met oren en gebogen druiplijstje. Hangende voluten en hartmotiefje onder de dorpel. Calvarie tegen de rechter zijgevel. Noordgevel met gedenksteen voor Prosper François Heyse, koloniale pionier, van 1956. Koorsluiting slechts onderbroken door klein rechthoekig venster met metalen roedeverdeling in de schuine wanden. IJzeren kruis op de nok.

Interieur met beschilderd tongewelf met sterren. Altaar, voorheen met oud Sint-Martinusbeeldje (gestolen in 1973 en vervangen door een nieuw beeldje) en 17de-eeuwse triptiek, Antwerpse school, met "Genadestoel" als centraal motief en schenkers op de zijpanelen. Zijpanelen van een 16de-eeuwse triptiek met "Aanbidding der wijzen" (gerestaureerd in 1986 en tijdelijk ondergebracht in het gemeentehuis).

  • VERMEIREN-VANWELDEN M., Van Haspra tot Asper, Asper, 1987, p. 329-332, 382-394.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Bogaert, Chris; Lanclus, Kathleen; Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)


Relaties


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Sint-Martinuskapel [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/36028 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Agentschap Onroerend Erfgoed

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.