Kasteeldomein Ganzendries

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Ganzendries

• omvat de aanduiding als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Ganzendries

Beschrijving

Vroeger ook zogenaamd "Kasteel Rooman". Oorspronkelijk een buitenplaats met min of meer vierkante omgrachting op de wijk Ganzendries. Eind 17de eeuw aangekocht door Sebastiaan d'Hane van Stuivenberg, heer van Heusden. In de 19de eeuw in bezit van de familie Rooman. In 1900 werd het kasteel vergroot en liet de eigenaar een gedeelte van de walgrachten dempen. Circa 1935 werd een vleugel van het kasteel afgebroken en volgden verbouwingswerken die het huidig uitzicht nog steeds bepalen. Recent gerenoveerd.

Rechthoekig bakstenen kasteel met neoclassicistische inslag. Jaartallen 1714-1900 op een cartouchevormige gevelsteen boven de torendeur in de rechter zijgevel. Dubbelhuis van twee bouwlagen en zeven traveeën onder afgeknot schilddak (leien), voorzien van houten dakkapellen. Bakstenen lijstgevels op grijze bepleisterde plint. Eén licht uitspringende hoekrisaliet in de overeenstemmende travee van voor- en achtergevel, eindigend op een rondboogvormig fronton op brede pilasters. Omlijste ronde oculus met versierde sluitsteen in beide frontons. Gekoppelde bepleisterde Korinthische pilasters op de bovenverdieping in het risaliet van de achtergevel. Rondboogvormige voordeur in geprofileerde en versierde hardstenen omlijsting onder rechte kroonlijst. Bepleisterde architraaf. Uitspringende deurtravee in de rechter zijgevel eindigend op een dakvenster. Gekleurd glas-in-loodraam met wapenspreuk: "viriliter et mansuete" in het bovenvenster. Vierkante hoektoren van drie geledingen op de noordelijke hoek met leien spits: bepleisterde hoekblokken, gedeeltelijk natuurstenen hoofdgestel en een gesculpteerd natuurstenen boogveld van het benedenvenster aan de achtergevelzijde met wapenschilden en het devies: "viriliter et mansuete".

Ten oosten aangepast koetshuis met rondboogvormige doorgangen naar de achterliggende deels ommuurde vroegere moestuin. Ten noorden bakstenen hondenhok onder zadeldak (pannen) deels rustend op drie houten stijlen met voluutvormig schoorwerk. IJzeren hekwerk van de hondenren aan getorseerde slanke hekpijlers.

Ten zuidoosten een vroegere personeelswoning. Boerenhuisje van één bouwlaag en drie traveeën onder zadeldak (Vlaamse pannen), met klokkenstoel, uit eind 19de eeuw. Geelgeschilderde en verankerde bakstenen lijstgevels met gepikte plint en getoogde muuropeningen. Voorgevel afgelijnd door een overhoekse muizentand en geritmeerd door horizontale bepleisterde platte banden. Bijbehorende lage kleine bakstenen stal met zadeldak (Vlaamse pannen).

• DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, deel 3, Gent, 1864-1870, p. 7.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Kasteelpark

De huidige tuin van het kasteel Ganzendries is slechts een deel van het oorspronkelijke kasteelpark in landschappelijke stijl, zoals het reeds op de tweede herziening van de topografische basiskaart te zien is. Het park bestond uit slingerende paden en drie bassins in U-vorm. Deze waterpartijen zijn reeds te zien op de Atlas der Buurtwegen en zijn dus ouder dan de kasteelsite zelf, maar werden er later wel in geïntegreerd. De oorspronkelijke toegang, met nog aanwezige hekpijlers, bevindt zich in het noorden van het kasteeldomein. Het kasteeldomein en de dorpskern van Heusden worden verbonden door een dubbele dreef in quinconceverband (Brugdreef), gericht op het verdwenen kasteel ter Kerckhove.

• Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen in de Koninklijke Bibliotheek.
  • Topokaart 1860-1873: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, terreinopnames 1860-1873, uitgegeven door het Krijgsdepot tussen 1865-1880, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Topokaart 1903-1912: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, eerste uitgave: 3de herziening 1903-1912, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • Geoportaal Onroerend Erfgoed, Orthofoto 2019 (winter), Heusden [online],https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 24 september 2021).
Auteurs: Claeys, Dries