Classicistisch herenhuis

Beschrijving

Breedhuis van acht traveeën en twee bouwlagen onder zadeldak (kunstleien). Traditioneel bak- en zandstenen gebouw verbouwd tot classicistisch herenhuis in het laatste kwart van de 18de eeuw. Behouden zandstenen sokkel, negblokken en gedichte steigergaten zichtbaar na recente ontpleistering van de classicistische voorgevel.

Dubbelhuis met lijstgevel gemarkeerd door deurrisaliet en verticaal geritmeerd door verdiepte penanten. Horizontaal accent door middel van puilijst en kroonlijst. Rechthoekige vensters voorzien van arduinen onderdorpels en lekdrempels respectievelijk op de beneden- en bovenverdieping; casementen boven de bovenvensters. Vernieuwde dakkapellen onder afgesnuit zadeldak. Deurrisaliet uitlopend op driehoekig fronton met oculus. Korfboogpoort in een geprofileerde omlijsting met imposten en sluitsteen; flankerende pilasters onder hoofdgestel met architraaf, trigliefen en kroonlijst, op de bovenverdieping gebruikt als balkon met ijzeren leuning. Rechthoekig deurvenster gekantonneerd door lisenen uitlopend op onversierd entablement. Bijkomende deur in de zevende travee.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde