Site Remuemolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Site Remuemolen

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Molenaarswoning met maalderij

Beschrijving

Site met molenaarswoning, maalderij en romp van een stenen beltmolen met doorgang. De naam Remuemolen is genoemd naar de familie, die sinds de tweede helft van de 20ste eeuw eigenaar is.

De stenen bergmolen werd in 1867-1868 opgetrokken als korenmolen. Naast de molen werd in 1884 een stoommaalderij gebouwd, waarin een stoommachine werd geplaatst. Na een brand in april 1914, waardoor het interieur van de molen onbruikbaar was geworden, werd het wiekenkruis niet hersteld. In de molenromp werd een mechanische maalderij met dieselmotor geïnstalleerd, die in gebruik bleef tot na de Tweede Wereldoorlog. De dieselmotor en het gaande werk werden na 2001 overgebracht naar een nieuwe molen in Wageningen (Nederland).

Het voorerf is afgesloten door een haag met twee ijzeren toegangshekken aan gewitte, vierkante bakstenen hekpijlers. De zuidgeoriënteerde boerenwoning van één bouwlaag onder zadeldak (Vlaamse pannen) dateert uit de 19de eeuw. In de 20ste eeuw werd deze woning aangepast met onder meer een nieuw bakstenen gevelparement. Ten oosten van de woning staat een bakstenen stal met zadeldak (Vlaamse pannen, nok loodrecht op de straat). Aan westelijke zijde sluit de maalderij aan.

De molenromp ten westen van de maalderij staat op een belt met aan straatzijde een steekboogpoort in het molenperron. Boven de deur op de molendam is er een natuurstenen gevelsteen met het jaartal 1868. De muuropeningen met ijzeren roeden zijn rechthoekig, met afgeronde bovenhoeken onder een fijne bakstenen druiplijst. Daarnaast zitten er enkele kleine oculi. In de molen zou enkel nog een jacobsladder aanwezig zijn.

• BAUTERS P. 1985: Eeuwen onder wind en wolken. Windmolens in Oost-Vlaanderen, Gent, 380.
  • BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12N2, Brussel - Turnhout.

Auteurs: Decoodt, Hannelore; Verbeeck, Mieke