Koninklijke Beiaardschool

Beschrijving

Eertijds zogenaamd "Bargie", later "het Schip", heden Koninklijke Beiaardschool "Jef Denyn", Internationaal Hoger Instituut.

Fraai hoekhuis van twee bouwlagen onder afgesnuit mansardedak (Vlaamse pannen), waarvoor bouwaanvraag van 1772 met voorgevel van drie traveeën, later uitgebreid tot vijf traveeën (?).

Bepleisterde en lichtgrijs geschilderde lijstgevels op hoge plint van arduin, horizontaal gemarkeerd door middel van doorlopende arduinen onderdorpels der benedenvensters, arduinen puilijst en daklijst; verticaal accent door middel van superpositie van pilasters met verdiepte schacht, uitlopend op régencemotief. Rechthoekige benedenvensters met arduinen tussendorpel; roedeverdeling, getoogde bovenvensters met arduinen onderdorpel, versierde sluitsteen en spiegels op de borstwering; houten roedeverdeling. Gewijzigde rondboogvormige dakkapel onder gebogen druiplijst met sluitsteen aan voor- en zijgevel. Arduinen hoekportaal, twee geknikte boogvormige op elkaar gestelde deuren met imposten, sluitsteen en bovenlicht met uitgespaarde hoeken. Achterin, schuin geplaatste ingangsdeur met oorspronkelijk houtwerk.

• STADSARCHIEF MECHELEN, Inventaris gevels, nummer 27.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde