Hof te Lovelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hof te Lovelde

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Hoeve Hof te Lovelde

Beschrijving

Voormalige hoeve zogenaamd "Hof te Lovelde". Omgrachte vroegere pachthoeve op het eind van de Lovelddreef, voorheen de toegangsdreef vanaf de Muizendries naar het hof. In oorsprong zetel van de heerlijkheid Lovelde die minstens opklom tot de 14de eeuw, achtereenvolgens toebehorend aan de adellijke families de Grutere (16de eeuw), van Crombrugghe (17de eeuw), van Pottelsberghe. Op de site met walgracht bevond zich voorheen het heerlijk kasteel van de heren van Lovelde, later vervangen door een pachtgoed.

Onregelmatige enkelvoudige omgrachting gedempt op de noordoostelijke hoek. In de westhoek van het erf ingeplant. Zuidoost-georiënteerde vroegere boerenwoning. Woonhuis van één bouwlaag en heden vijf traveeën, naar verluidt oorspronkelijk langer, onder zadeldak (Vlaamse pannen), in oorsprong opklimmend tot de 17de of 18de eeuw. Diverse latere aanpassingen onder meer na renovatie in de loop van de 20ste eeuw. Verankerde bakstenen erfgevel met originele korfboogdeur in een omlijsting met neggen van rode en blauwe "klompjes". Bakstenen kruis boven de deur. Vernieuwde en aangepaste vensters.

Interieur bewaart de houten zoldering waaronder een oude versierde moerbalk op sloffen. Naast de erftoegang en achter de walgracht opgericht bakstenen bakhuis (oven gesloopt). Overige vroegere bedrijfsgebouwen gesloopt en deels vervangen door een moderne woning.

• Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 359.
  • DE POTTER F. - BROECKAERT J., Geschiedenis van de gemeenten in de Provincie Oost-Vlaanderen, reeks I, Deel 3, Gent, 1864-1870, p. 24-26.

Auteurs: Verbeeck, Mieke