Sint-Jansgildenhuis

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Sint-Jansgildenhuis

Beschrijving

Vermoedelijk genaamd naar de Sint-Jansgilde bijgenaamd "de Pioene", oorspronkelijk een Rederijkerskamer die geregeld voorstellingen bracht en voornamelijk een bloeiperiode kende in de 16de eeuw. Heden een parochiaal centrum, eigendom van de kerkfabriek van Sint-Jan Baptist.

Grotendeels heropgebouwd in neogotische stijl in 1914 (zie muurankers) met bewaarde oudere kern.

Bakstenen gebouwen van één of twee bouwlagen onder complexe bedaking (Vlaamse pannen en leien), ingeplant rondom een smalle langwerpige binnenplaats.

Gebouw aan de straat met sobere natuur- en zandstenen voorgevel, bestaande uit drie onregelmatige trapgevels van respectievelijk drie, een en drie traveeën; kruis- en kloosterkozijnen onder ontlastingsbogen en op arduinen lekdrempels. Geaccentueerde middentrapgevel in licht vooruitspringend risaliet: tudorboogvormige deur onder geprofileerde druiplijst. Linkertrapgevel met opschrift "Sint-Jans Gildenhuis" tussen twee emblemen; top met jaarankers 1914 en nis onder baldakijn. Bredere rechtertrapgevel met drielicht in top. Zichtbare middelste achtertrapgevel met overkraging op tudorboog en klimmend boogfries.

In het verlengde en loodrecht op de straat: in het noorden en zuiden bakstenen gebouwen van respectievelijk een en twee bouwlagen (uit het eerste kwart van de 20ste eeuw). Ten noorden: gevel aan binnenplaats geritmeerd door geloogde spaarvelden met rechthoekige verdiepte vensters; verankerde achtergevel met aangepaste voormalige kruiskozijnen en bewaarde hoek- en negblokken. Ten zuiden: binnenkoergevel met ritmerende tudorboogarcade; bak- en zandstenen achtergevel: sokkel met afschuining, speklagen en hoekblokken, voormalige kruiskozijnen met behouden dagkanten wijzen op een 16de of 17de-eeuwse kern (?). Overbouwde toegang naar achterkoer: vernieuwde trapgevel met rondboogpoort, voormalig kruiskozijn en luikgat; achtergevel met brede linker- en smalle rechtertravee aangegeven door spaarvelden met rondboogfries.

Binnenin: links en rechts een beschilderde gedichte rondbooggalerij van drie traveeën, op imposten.

Auteurs: Eeman, Michèle; Mondelaers, Lydie; Kennes, Hilde