erfgoedobject

Schalieveldhoeve

bouwkundig element
ID
35770
URI
https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35770

Juridische gevolgen

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schalieveldhoeve
    Deze vaststelling is geldig sinds

  • is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Schalieveldhoeve
    Deze vaststelling was geldig van tot

Beschrijving

Grote hoeve met losse bestanddelen op een ruim, rechthoekig erf omringd door een brede walgracht en deels ook door een populierenrij. Een populierendreef vertrekkend aan de straatkant (ten noorden) loopt naast de westelijke walgracht, buigt om de zuidelijke hoek en bereikt daar het toegangshek aan twee bakstenen hekpijlers. Volgens een kaart van P. J. Benthuys van 1725 bevond zich op de oostelijke helft van deze site met walgracht een vrij groot kasteel, toen van mijnheer Vander haghen. De L-vormige constructie telde twee bouwlagen en verdween vermoedelijk eind 18de eeuw - begin 19de eeuw. Hoevenaam naar verluidt verwijzend naar bouwresten (waaronder schalies) van het verdwenen kasteel die nog steeds op het omgevende akkerland worden gevonden. In het landschap opvallend boerenerf scherp afgebakend door de omgrachting en populieren. Ensemble van roze gekalkte hoevegebouwen met gepikte plint, voornamelijk zwart en geel gestreept geverfde poorten, staldeuren en luiken.

Naar het zuiden georiënteerde boerenwoning van één bouwlaag en vermoedelijk zes traveeën, waarschijnlijk opklimmend tot de 18de eeuw maar circa 1900 (?) achteraan vergroot en voorzien van een nieuw zadeldak (rode Vlaamse pannen). Oud metselwerk herkenbaar in de voorgevel en in de sporen van de vroegere puntgevels met muurvlechtingen in de zijgevels. Voorgevel met dubbele verankeringen. Verkleinde, heden haast vierkante vensters met luiken en sporen van oudere bovendorpel. Rechthoekige deur in gepikte omlijsting met rechts een klein opkamervenster.

Ten oosten: L-vormige bedrijfsvleugel (stallen, dwarsschuur, wagenhuis) van circa 1900 met in het metselwerk sporen van een oudere constructie. Gekalkte erfgevel onder brede dakoverstek op houten schoren. Mestvaalt ten noordoosten.

Kleinere bakstenen bedrijfsgebouwen met pannen zadeldaken, door recentere bijgebouwen onderling verbonden.

  • Rijksarchief Gent, Kaarten en plans, nummer 1397.

Bron: BOGAERT C. & VERBEECK M. 1989: Inventaris van het cultuurbezit in België, Architectuur, Provincie Oost-Vlaanderen, Arrondissement Gent, Kantons Destelbergen - Oosterzele, Bouwen door de eeuwen heen in Vlaanderen 12n2, Brussel - Turnhout.
Auteurs: Verbeeck, Mieke
Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Aanvullende informatie

De populierendreef is niet meer aanwezig.

Datum:
De tekst wordt ter beschikking gesteld door: Agentschap Onroerend Erfgoed (AOE)

Relaties

  • Is deel van
    Dries

  • Is deel van
    Katteneie en Schalieveld


Je kan deze pagina citeren als: Inventaris Onroerend Erfgoed 2024: Schalieveldhoeve [online], https://id.erfgoed.net/erfgoedobjecten/35770 (geraadpleegd op ).

Beheerder fiche: Gemeente Destelbergen

Contact

Heb je een vraag of opmerking over deze fiche? Meld het ons via het contactformulier.