Kasteeldomein Vieil Escaut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteeldomein Vieil Escaut

• is aangeduid als vastgesteld bouwkundig erfgoed Kasteel Vieil Escaut

Beschrijving

Vroeger zogenaamd "Kasteel Vieil Escaut", heden "Kasteel ter Schelde", gebouwd door de familie de Sejournet de Rameignies circa 1910. Bak- en natuurstenen villa in neo-Lodewijk XVI-stijl met uitzicht op een oude Schelde-arm. Dubbelhuis van vijf traveeën en twee bouwlagen op souterrain, onder schilddak (leien). Ruime rechthoekig portiek met balkon midden tegen de achtergevel. Vensterrisaliet van rechter zijgevel met klokgevel.

Auteurs: Verbeeck, Mieke

Park

Het kasteel Vieil Escaut is gesitueerd op de linkeroever van een oude Scheldemeander, die reeds op de Ferrariskaart (circa 1778) is afgesneden. Het park is vermoedelijk aangelegd bij de bouw van het landhuis en strekte zich oorspronkelijk uit vanaf D’Haenestraat nummer 32 tot Puntweg nummer 4. Vandaag is enkel de kern van het kasteelpark bewaard. De toegang, die zich oorspronkelijk op de hoek van D’Haenestraat en Bommelsrede bevond, ligt tegenwoordig meer ten zuiden. De 'bowling green' die tussen het landhuis en de straatkant aangelegd is, laat een zichtrelatie tussen het landhuis en het openbaar domein toe.

• Ferrariskaart 1771-1778: Carte de cabinet des Pays-Bas autrichiens levée à l'initiative du comte de Ferraris, 1771-1778, schaal 1:11.520, originelen in de Koninklijke Bibliotheek, Kaarten en plans, Ms. IV 5.627, gegeorefereerd door het agentschap Informatie Vlaanderen [online], https://geo.onroerenderfgoed.be (geraadpleegd op 6 februari 2022).
  • Topokaart 1928-1950: Topografische kaart van België, eerste basiskaart, tweede uitgave, terreinopnames 1928-1950, schaal 1:20.000, originelen in het Nationaal Geografisch Instituut.
  • DTM 2013-2015: Informatie Vlaanderen, Digitaal Hoogtemodel Vlaanderen II, DTM, raster, 1 m, afgeleid van LiDAR-hoogtegegevens, 2013-2015.
Auteurs: Claeys, Dries